VÄRLDSKONCERNEN FACIT OCH INDUSTRIKÖPINGEN ÅTVIDABERG




Världskoncernen Facit och industriköpingen Åtvidaberg

1920-tal - 1970-tal

 

Författare: Svante Kolsgård

  


Det sena 1910-talets turbulenta utveckling för Åtvidabergs Förenade Industrier drabbade företaget hårt. Efter konkurs och rekonstruktion utvecklades det nya AB Åtvidabergs Industrier till en världskoncern, med dotterbolaget AB-Facit som flaggskepp. Bruksorten Åtvidaberg förändrades till ett modernt industrisamhälle, men med en till stor del bibehållen patriarkal struktur.


Ladda hem hela artikeln i pdf-format (994 kB). Öppnas i eget fönster: 
Världskoncernen Facit och industriköpingen Åtvidaberg.pdf





Att vilja men inte kunna

Perspektiv på Facitkrisen


Författare: Tom Petersson

 

   

Den 30 oktober 1972, meddelade Facitledningen att 2400 anställda skulle avskedas inom kort. Tre dagar senare meddelade styrelseordföranden Gunnar Ericsson att företaget sålts till Electrolux. Huvudägarna, till vilka Ericsson själv hörde, hade inte lyckats vända den negativa utveckling som blivit påtaglig under de två senaste verksamhetsåren. Det var nu dags för en mer solid ägare att ta över det företag som letts av familjen Ericsson i nästan exakt 50 år.


Ladda hem hela artikeln i pdf-format (1,4 Mb). Öppnas i eget fönster: 
Perspektiv på Facitkrisen.pdf



 

Örsättersfabriken

Bakgrund, genomförande och funktion


Författare: Kurt Höckert

   

Ännu vid mitten av 1960-talet tydde uttalanden från Facits ledning på stor optimism inför framtiden. Inte minst i öststaterna såg man en stor ny marknad för företagets produkter. Den framtida växande produktionen krävde nya fabrikslokaler, inte minst i Åtvidaberg. 1964 togs beslutet om att inleda Örsättersprojektet och under våren 1968 stod flaggskeppet bland Facits fabriksanläggningar klart för inflyttning.


Ladda hem hela artikeln i pdf-format (2,3 Mb). Öppnas i eget fönster: 
Örsättersfabriken.pdf



 

ÅFF, Åtvidaberg och Facit

Om konsten att skapa laganda utanför fotbollsplanen


Författare: Roy Andersson

 

    

Skutskär, Sandviken, Lesjöfors, Degerfors och ... Åtvidaberg. Det är några av de svenska bruks- och industriorter som den idrottsintresserade förknippar med lagidrotterna fotboll och bandy. Orter med idrottsföreningar som under perioder varit - och är - mycket framgångsrika. Framgångarna var ett resultat av relationen mellan industriföretaget och idrottsföreningen, där företagets stöd syftade till att förstärka samhörigheten mellan företag och samhälle, en bruksanda anpassad till 1900-talets samhälle. Här framträder Åtvidaberg som ett bra exempel.


Ladda hem hela artikeln i pdf-format (1,6 Mb). Öppnas i eget fönster: 
ÅFF, Åtvidaberg och Facit.pdf






 

Facits räknesnurra som blev en världsartikel

Författare: Göran Arvidsson

 

AB Åtvidabergs Industrier inledde i början av 1930-talet en ekonomisk och marknadsmässig utveckling inom kontorsmaskinsindustrin, som fram till 1960-talets mitt skulle göra Åtvidabergs-koncernen till ett av landets lönsammaste företag. och en av de ledande koncernerna på världsmarknaden inom kontorsmaskinsbranschen. Framgången baserades till stor del på Karl Rudins uppfinning av den 10-tangentiga räknesnurran samt på uppbyggnaden av en världsomspännande säljorganisation.

Ladda hem hela artikeln i pdf-format (684 kB). Öppnas i eget fönster: 
Facits räknesnurra.pdf

 




Facit i den tidiga dataåldern.


Författare: Göran Arvidsson

 

När elektroniken i början av 1950-talet blev ett begrepp i Sverige kom Facit AB, då under namnet AB Åtvidabergs Industrier, att tillhöra de ledande företagen inom elektronikbranschen. Under åren 1956-1963 tillverkades 11 datamaskiner men sen ändrades inriktningen mot en starkare integrering med koncernens kontorsmaskinsutveckling och satsningar på perifer datautrustning.


Ladda hem hela artikeln i pdf-format (683 kB). Öppnas i eget fönster: 
Facit i den tidiga dataåldern.pdf

 




Åtvidabergs Industribyggen

Ett kommunalt initiativ för att möta "Facitkrisen"

Författare: Olle Sandqvist

 

För att möta storföretaget Facits kris i början av 1970-talet tog Åtvidabergs kommun initiativ till ett antal åtgärder med syfte att locka till sig nya industrier och överhuvudtaget generera ett mer differentierat näringsliv. En av dessa åtgärder var att bilda bolaget Åtvidabergs Industribyggen vars uppgift var att tillhandahålla industrilokaler.


Ladda hem hela artikeln i pdf-format (1,15 Mb). Öppnas i eget fönster: 
Åtvidabergs industribyggen