THORINSKA FOTOSAMLINGEN

 

 


Folkskolläraren och fotografen Johan E. Thorin var verksam i Åtvidaberg under perioden 1890-1930. I fotosamlingen ingår även fotografier tagna av dottern Ingeborg. Samlingen består av cirka 26 000 negativ och innehåller kulturhistoriska motiv, industrimotiv och ateljéporträtt. De flesta är från Åtvidabergstrakten men det finns även motiv från andra delar av både Östergötland och övriga Sverige.

I samlingen märks också en del äldre fotografier som Thorin gjort reproduktioner av. Dessa bilder har tagits av Augusta Zetterling, en fotograf som verkade i Åtvidaberg omkring 1860- 70 talen. Den Thorinska fotosamling inköptes av Åtvidabergs kommun 1959.

För att allmänheten skulle få tillgång till samlingen har de kulturhistoriska och industrihistoriska delarna bearbetats hos fotografen Arne Flink. Där framställdes duplikatnegativ från originalnegativen samt läsfilmer. En stor part av den kulturhistoriska delen av samlingen finns även som plastpapperskopia. Samlingen finns idag tillgänglig för allmänheten på Åtvidabergs bibliotek.