FRÅGA ARKIVARIEN

Klicka här för att skicka en fråga till arkivarien.
Här kan du ställa dina frågor om Åtvidabergsbygdens historia till oss på Brukskultur Åtvidaberg. Frågorna publiceras på den här sidan tillsammans med svaret efter att arkivarien behandlat frågan.

Hej! Jag undrar om och hur man kan få tillgång till Thorins bildarkiv. Det är hans koppling till födelseorten Torsås som intresserar mig. Enligt hans ättlingar ska det finnas bildmaterial från Torsås i samlingen. Med vänlig hälsning Per
Publicerad: 2021-01-20
Det stämmer att vi förvarar Thorins fotosamling här. Vi har under senaste året arbetat med att digitalisera och publicera bildmaterialet och vi har precis kommit till Torsås-bilderna. En del av Torsås-bilderna finns tillgängliga i databasen Östgötabild och resterande kommer snart in.


Hej, var kan man hitta bilderna som togs av Alrik Agerbo?
Publicerad: 2021-01-20
Sedan Östergötlands Museum skrotade den gamla databasen Östgötabilder så har tyvärr inte Agerbos bilder varit tillgängliga över internet. I den nya databasen Östgötabild så har vi endast hunnit jobba med Thorins samling. Men Agerbos bilder kan ses på plats hos oss vid en av våra forskarplatser. Vissa bilder finns också som "Veckans bild" på vår hemsida.


Hej Jag har ”ärvt” kopior av ett femtiotal Tholinfoton som togs på Öland 1906 och 1912. De hade beställts och framkallats av hans dotter. Min fråga: Är bilderna/glasplåtarna så sorterade att man lätt kan hitta samtliga bilder från Öland? Vi funderar på att göra en utställning på vårt hembygdsmuseum och vill gärna försöka se alla Ölandbilder. Går det aTt göra på plats? Vänligen Kim Teleman Norra Öland
Publicerad: 2020-09-09
Vad kul att du har bilder av Thorin. Han var ju på många platser i Sverige och fotograferade. Enligt registret så har han tagit 122 bilder från Öland. De är tyvärr inte framkallade eller skannade, vi håller på att skanna samlingen men har inte hunnit så långt än. Så för att veta motiven är vi hänvisade till registret. Vi skickar gärna ett utdrag över Ölands-bilderna.


Vi har en gruvarbetarbostad i Bersbo och skulle vilja få del av husets historia och invånare. Var kan vi få hjälp med frågan?
Publicerad: 2020-09-09
Om det är ett av husen i "raddorna" så är de uppförda under 1850-, och 1860-talen. Då byggde Åtvidabergs Kopparverk 17 nya bostäder i Bersbo, men även nya bostäder i Mormorsgruvan och Åtvidaberg. En byggboom! Alla såg ut på ett liknande sätt och skulle inrymma sex familjer. Ett i varje rum. Rum med öppen spis, eller med järnspis var standardbostaden för en gruvarbetarfamilj, eller en bruksarbetarfamilj. Järnspis var en av nymodigheterna som kom på 1850-talet. Husets invånare är det lite svårare att få koll på. Åtvidabergs Kopparverk förde inga bostadsregister. Åtminstone har inga sådana blivit bevarade för eftervärlden. Varken i Bersbo eller i Mormorsruvan eller Åtvidaberg, vilket är lite frustrerande. Inte heller kyrkböckerna är till nån hjälp, tyvärr.


Hallå, Efter googlande så fick jag fram en lista med makulerade försäkringar innehållande personer från varv socken i motala kommun. Denna lista kommer tydligen från eran arkiv enligt länken. Nu undrar jag om ni har mer information gällande varv socken utanför motala? Mvh
Publicerad: 2020-09-09
Nej, det enda vi har är Östgöta Brandstodsbolags makulerade försäkringsbrev. Dessa förvarar vi för alla socknar i hela Östergötland.


Hej, Per Almén, åtvidabergare i förskingringen här. Växte upp på Kalkugnsvägen. Där låg i början av 1950-talet ett av elevhemmen för eleverna vid Industriernas verkstadsskola. Det hette Granaten. Det fanns två till, ett vid Bysjön och ett vid Håcklasjön. - Vad hette dessa? - När stod de nya elevhemmen vid Bruksgatan klara?
Publicerad: 2020-09-09
Hej! Åtvidabergs Industrier startade yrkesskola i slutet av 1940-talet och eleverna bodde som du skrev på några olika ställen. Det vid Bysjön har jag inte lokaliserat, men det vid Håcklasjön hette Strandgården. Elevhemmen som kallades "Kaningårdarna" och låg vid Bruksgatan i kvarteret Marknadsbodarna stod klara i mitten av 1950-talet.


Hej! Finns det något arkiverat material kring mejeriskolan i Åtvidaberg, letar material till en ev utställning Tidernas mjölk?. Bilder av Torin har jag hittat?
Publicerad: 2020-02-14
Nej tyvärr finns det bara bilder från mejeriet. Och gruppfoton från mejeriskolan. Vi vet heller tyvärr inte om, eller var arkivet finns.


Kontaktade Länsförsäkringar angående gamla handlingar och dom nämnde att ni tagit över deras arkiv. Har man möjlighet att leta information där? Söker info om en gård i Norrköpings kommun. Har ni handlingar från hela Östergötland eller bara Åtvidaberg? Med vänlig hälsning Peter Enderlein
Publicerad: 2019-12-06
Det stämmer. Vi förvarar brandförsäkringar för hela Östergötland här och de är fria för forskning. Ett register över försäkringarna finns här på vår hemsida under rubriken "Facettens Lokalhistoriska Arkiv":


Hur mycket koppar tillverkades och hur mycket malm bröts av Åtvidabergs kopparbruk under 1860-talet? Finns det information som anger specifik mängd för Bersbo kopparbruk?
Publicerad: 2019-04-05
Under 1860-talet framställde Kopparverket 7380 ton raffinerad koppar. Specifikt för Bersbo gruva så bröts under 1860-talet ca 170 000 ton kopparmalm.


Hej! Jag söker information om ett företag i Linköping J W Torell. Har ni någon information om detta företag hos er i Åtvidaberg? Fick nämligen information om att det kunde vara så, se länken nedan. Vad är det för typ av information? https://sok.riksarkivet.se/nad? Sokord=torell&EndastDigitaliserat=false&BegransaPaTitelEllerNamn=false&AvanceradSok=False&typAvLista=Standard&page =3&tab=post&FacettState=undefined%3ac%7c&postid=Arkis+e0ca81a3-0803-4e51-aa7f-24892c02e5ec&s=Siv
Publicerad: 2017-07-28
Här i Facettens Arkiv förvarar vi arkivhandlingar från J.W. Thorells kylarefabrik. Det är inte mycket, men här finns enligt arkivförteckningen lite trycksaker, koncept till produktkatalog, någon ritning, korrespondens.