FRÅGA ARKIVARIEN

Klicka här för att skicka en fråga till arkivarien.
Här kan du ställa dina frågor om Åtvidabergsbygdens historia till oss på Brukskultur Åtvidaberg. Frågorna publiceras på den här sidan tillsammans med svaret efter att arkivarien behandlat frågan.

Hej! Finns det något arkiverat material kring mejeriskolan i Åtvidaberg, letar material till en ev utställning Tidernas mjölk?. Bilder av Torin har jag hittat?
Publicerad: 2020-02-14
Nej tyvärr finns det bara bilder från mejeriet. Och gruppfoton från mejeriskolan. Vi vet heller tyvärr inte om, eller var arkivet finns.


Kontaktade Länsförsäkringar angående gamla handlingar och dom nämnde att ni tagit över deras arkiv. Har man möjlighet att leta information där? Söker info om en gård i Norrköpings kommun. Har ni handlingar från hela Östergötland eller bara Åtvidaberg? Med vänlig hälsning Peter Enderlein
Publicerad: 2019-12-06
Det stämmer. Vi förvarar brandförsäkringar för hela Östergötland här och de är fria för forskning. Ett register över försäkringarna finns här på vår hemsida under rubriken "Facettens Lokalhistoriska Arkiv":


Hur mycket koppar tillverkades och hur mycket malm bröts av Åtvidabergs kopparbruk under 1860-talet? Finns det information som anger specifik mängd för Bersbo kopparbruk?
Publicerad: 2019-04-05
Under 1860-talet framställde Kopparverket 7380 ton raffinerad koppar. Specifikt för Bersbo gruva så bröts under 1860-talet ca 170 000 ton kopparmalm.


Hej Finns det uppgifter på museet om de som jobbade i Bersbo gruva, hur länge de jobbade?. Jag har ett antal Kindstrand i min släkt på min morfars sida. Funderar på åka till museet nu i sommar. Hälsníngar Ing-Marie Åkerö
Publicerad: 2017-07-28
Uppgifter på de som arbetade vid Bersbo gruva finns, men inte i Åtvidabergs Bruks- och Facitmuseum. Brukskultur Åtvidaberg förvaltar Åtvidabergs Kopparverks arkiv och där kan man som forskare få uppgifter om de som arbetade vid Bersbo gruva, Närstad gruvfält, samt vid kopparbruket.


Hej! Jag söker information om ett företag i Linköping J W Torell. Har ni någon information om detta företag hos er i Åtvidaberg? Fick nämligen information om att det kunde vara så, se länken nedan. Vad är det för typ av information? https://sok.riksarkivet.se/nad? Sokord=torell&EndastDigitaliserat=false&BegransaPaTitelEllerNamn=false&AvanceradSok=False&typAvLista=Standard&page =3&tab=post&FacettState=undefined%3ac%7c&postid=Arkis+e0ca81a3-0803-4e51-aa7f-24892c02e5ec&s=Siv
Publicerad: 2017-07-28
Här i Facettens Arkiv förvarar vi arkivhandlingar från J.W. Thorells kylarefabrik. Det är inte mycket, men här finns enligt arkivförteckningen lite trycksaker, koncept till produktkatalog, någon ritning, korrespondens.


Vore kul o veta lite mer om lastbilstillverkningen i Åtvidaberg
Publicerad: 2017-04-28
I nästan 30 år var Åtvidabergs Industrier underleverantör till Volvo. Det var 1927 som företaget började leverera trädetaljer till Volvo personbilar. Det rörde sig om hjul, stomme och delar av karossen. Tillverkningen kom så småningom att inriktas på Volvos lastbilar där man gjorde förarhytter men även busskarosser. Dessa tillverkades av en kraftig trästomme och helsvetsad plåt. I slutet av 1930-talet gjordes hälften av hytterna till Volvos lastvagnar i Åtvidaberg. Efter kriget kom Volvo, av olika anledningar, att gradvis fasa ut Åtvidabergs tillverkning och 1955 överlät Åtvidabergs Industrier hela sin karosstillverkning till Svenska Stålpressnings AB i Olofström. Men då hade tillverkningen av de mekaniska räknemaskinerna tagit överhand inom företaget.


Min pappa, Karl Teodor Karlsson född 15-2-1890, arbetade på Facit och började arbeta i Västervik 1920. Har ni något register där man kan se när han började sitt arbeta i Åtvidaberg. Av gamla bilder att döma handlade det om tillverkning av kontorsmöbler. MVH Per Tedborn
Publicerad: 2017-01-30
Facit ABs arkiv innehåller handlingar från: Åtvidabergs Förenade Industrier - 1922 Åtvidabergs Industrier 1922-1965 Facit AB 1965-1973 Electrolux med flera efterföljare 1973 - Innan 1922 och efter 1973 finns betydande luckor i arkivet och tyvärr finns inga register över anställda innan 1922.


Min mormors far, Anton Constans Steineck, var 1888-1892 anställd som kontorschef vid dåvarande Åtvidabergs bruk hos baron Adelswärd. 1892 föddes min mormor i dåvarande förvaltarbostaden. Jag bor själv sedan 2 år tillbaka i Nannersbo och undrar nu: 1 var låg denna förvaltarbostad? Finns byggnaden kvar? 2 var låg på denna tid själva bruket? Med vänlig hälsning Göran Bengtsson
Publicerad: 2016-08-31
Den byggnad vi känner till som ibland kallats för "förvaltarbostaden" är Kammarbo. Men där byggdes under de år din anfader var verksam i Åtvidaberg, Villan Kammarbo åt brukspatron Adelswärd. Sannolikt är den förvaltarbostad du menar ett av de röda trähus som ligger på Kyrkogatan, eller omkring den. Där bodde många av brukets tjänstemän med sina familjer. Själva bruket låg i närheten av Gamla Torget, i området kring den byggnad som kallas "Eksågen" och i det som kallas "Gropen". Kopparframställningen var fortfarande igång och en träindustri hade sjösatts.


Jag har 2st pallar som jag tror är tillverkade av Åtvidabergs snickeri fabrik, det finns inga etiketter som visar tillverkaren. Men det finns nr. ingjutet i godset under sitsen. M2-8132 på den ena o den andra S2-113009-G. Skulle vara jätte kul om dessa är här ifrån Åtvid.
Publicerad: 2016-05-17
Pallarna tillhör den s.k. Standard-serien och tillverkades på 1950-talet av Åtvidabergs Industriers snickerifabrik.


När lades Citybiografen ned?
Publicerad: 2016-02-13
Citybiografen drevs av IOGT-NTO. De hade flyttat biografverksamheten från Ordenshuset till Torgatan 1954 då fastigheten med biosalong stod färdig. 1977 beslutade föreningen att flytta biografverksamheten tillbaka till Ordenshuset eftersom man gått med förlust under ett antal år. Föreningen klarade inte hyreskostnaderna med det publikunderlag som fanns. Källa: Bernt Holmströms klippsamling, tidningklipp 1977.